hotrain, sesik, a może zrobimy chociaż nabór. Myślę, że wynajęcie sali nie jest aż takie drogie, a czy drużyna ostatecznie powstanie hmmmm tego nikt nie wie, a co sobie z "osobami zainteresowanymi" pogramy to nasze :diabelski_usmiech
[O2] Dziwny dzwięk po odjęciu gazu
Zwiń
X
-
[O2] Dziwny dzwięk po odjęciu gazu
Witam,
Jeżdżę O2 2.0 TDI produkcja maj 2007 196kkm z niedawno wymieniona dwumasą chociaż sądzę że ona niewiele ma do tego.
Niestety od jakiegoś czasu podczas wysprzęglania biegu pojawia się dziwny dźwięk jakby "puchanie sowy", czasami dźwięk ten pojawia się również przy puszczeniu gazu. Niestety nie ma zasady kiedy to następuje, czasami podczas butowania, ale czasami również podczas bardzo spokojnej jazdy po mieście. Dodatkowo jeszcze powiem, że dźwięku tego nie udało mi się usłyszeć w czasie dynamicznej jazdy w trasie.
Ostatnio pojawił się jeszcze lekko bardziej wzmożony apetyt na olej, jednakże nie wiem jak i ile ponieważ w trasie zapaliła mi się kontrolka i dolałem to co miałem w bagażniku. W najbliższym czasie szykuje się do wymiany, więc łatwiej zaobserwuje co i jak.
Z racji że pierwszy serwis poza ASO w którym zawsze lano mi castrola może warto przestawić się na coś innego?
-
-
no to widzę że nie jestem sam w temacie.
Ja także właśnie nie mogę się doszukać żadnej regularności w tym.
Co do oleju to proszę to brać jako ewentualny symptom, bo zrobiłem ostatnio trase 2500km z czego często 200+ więc to może być powodem.
abstinent Faktycznie nie pomyslałem że może to być uwalniane powietrze od turbo, w takim razie nasuwa mi się tylko brudny EGR i dolot.
Komentarz
-
-
bresiu, ja bym obstawiał na lewe powietrze w dolocie gdzieś
tak jak patrzę u mnie to wszystko wygląda ok, no i nie jest to rzadko, raczej zimą albo jak jest chłodno
Dzisiaj na przykład cisza
Oleju mi nie bierze prawie nic, a przynajmniej ostatnio nie łyknął, teraz LM zalałem to się zobaczy
Komentarz
-
-
bresiu ja mam to samo tylko nie regularnie raczej przy zimnym silnikuSebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
No to, wasze opinie że przy zimnym silniku, potwierdzają się z moim odczuciem że w trasie problem nie istnieje.
sebastian7905 (widzę że po sąsiedzku mieszkamy) Nie robiłeś jeszcze nic z tym, ponieważ mnie ten odgłos zaczyna irytować, no i też po części martwić bo obawiam się, że nagle coś się rozsypie i buda stanie i tyle z tego będzie. Tak dużo złych opinii słyszy się o 2.0tdi a u mnie nic (odpukać)
Komentarz
-
-
bresiu słuchaj ja się przyzwyczaiłem ,wymieniałem już dwumasę ,sprzęgło i co do tego dźwięku to nic się nie zmieniło ,ale jak to auto kupiłem to było wszystko OK dopiero po jakimś czasie,a widzisz ja auto kupiłem od rodziny ,pełen serwis ,nic nie bite, nie kręcone , przebieg 127000 i co tak to już jest z tymi wszystkimi autami i nie chodzi tu tylko o Skodę tak są właśnie zrobione te auta. Mi właśnie poszły wentylatory jak mi dziś zaśpiewali ile to kosztuje, to mnie kur... wzięła bez tysiąca do tego auta nie podchodź ,chyba że płyn do spryskiwaczy.Sebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
Myślę, że u mnie jest to samo. Sprzęgło i turbo fabryczne. Efekt najbardziej słyszalny, przy zejściu z obrotów poniżej ok 1700, wysprzęgleniu podczas zmiany biegów, przy średniej mocy przyspieszaniu. Może to być "surge" na turbo, czyli niekorzystne zjawisko - pytanie tylko, dlaczego pojawia się seryjnie. Możliwe, że komputer ma tak nieszczęśliwy program, biorąc pod uwagę recyrkulacje spalin i związane z nim zmiany w przepływu w kolektorach dolotowym i wydechowym. Mam jeszcze wrażenie, jakby ten hałas szedł gdzieś po układzie wydechowym. Widziałem gdzieś film, na którym autor przedstawiał podobną sytuacje twierdząc, że problemem był krzywy wirnik turbo po stronie gorącej (osobiście nie podpisuje się pod tym, ale jest to jakaś idea).
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
o właśnie szukałem tematu :P
ostatnio wjechałem na kanał i zaglądałem gdzie się da, i nic nie znalazłem
dolot wygląda na cały
wężyki całe i na miejscach
tylko jakoś nie pamiętam żeby wcześniej też tak było :|
zimą owszem na zimnym silniku
a teraz cały czas prawie, najczęściej przy szybkiej zmianie biegów w okolicy 2500obr
fajnie było by to wyjaśnić
Komentarz
-
Komentarz